Keratosis Pilaris: Wat is het en hoe verzorg je het? | CeraVe

Wat is keratosis pilaris?

Wat als de huid op je bovenarmen ruw aanvoelt en kleine puistjes of bultjes vertoont? CeraVe geeft meer uitleg over keratosis pilaris én verzorgingstips.

Wat is keratosis pilaris en wat doe je eraan?

We hebben allemaal wel eens last van een drogere huid. Soms is dat een onschuldig tijdelijk verschijnsel te wijten aan bijvoorbeeld koudere temperaturen. Maar soms spreken we ook van een echte huidaandoening. Een van die huidaandoeningen is keratosis pilaris. Maar wat is dat exact? Hoe herken je deze huidaandoening en wat kan je eraan doen?

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris is een niet-besmettelijke huidaandoening die vooral voorkomt op de achterkant van de bovenarmen, maar ook op dijen en billen en soms zelfs op het gelaat kan voorkomen met een korrelige huid tot gevolg. Deze ziekte komt meestal bij adolescenten voor, maar kan zich eigenlijk op zowat elke leeftijd manifesteren en verschijnt meestal op de huid met neiging tot allergieën. Keratosis pilaris is gekoppeld aan de overproductie van keratine die voorkomt dat de haarfollikel opent, wat resulteert in een vlekkerige huid en het verschijnen van kleine rode puistjes op de huid. Vandaar dat keratosis pilaris in de volksmond ook wel eens ‘kippenhuid’ genoemd wordt. Die lokale ruwheid en rode bultjes situeren zich ter hoogte van de haarzakjes, wat de rijping ervan belemmert.

Keratosis pilaris is gelukkig pijnloos, maar kan bij sommige mensen wel jeuk teweegbrengen. Het is in eerste instantie een esthetisch probleem. Houdt de jeuk echter aan, let dan op voor ontstekingen.

Wie wordt getroffen door keratosis?

Hoewel de precieze oorzaak van keratosis pilaris onbekend is, weten we wel dat de rode bultjes ontstaan door een overmatige productie van keratine, het eiwit dat de bouwsteen vormt voor je haar en nagels. De aandoening manifesteert zich dan ook voornamelijk bij jongeren in de pubertijd. Bij het ouder worden, zal de keratosis pilaris met de afname van lidipidensecretie aan het huidoppervlak (talg) doorgaans dus ook afnemen.

Heb je gedurende enkele jaren last van keratosis pilaris, dan heb je dat in principe heel je leven. Maar de symptomen zullen dus niet altijd zichtbaar, echter misschien wel nog voelbaar zijn bij aanraking. Ook blijken mensen met een atopische huid gevoeliger te zijn voor deze huidaandoening.

Hoe verzorg je de huid die te kampen heeft met keratosis pilaris?

Wie keratosis heeft, hoeft niet meteen naar de dokter of dermatoloog. Het is vooral belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden. Verzorg de huid die te kampen heeft met keratosis pilaris daarom dagelijks met een crème voor droge, ruwe en korrelige huid en vermijd te warme of te koude douches. Wrijf je huid zacht in om ze te verzachten zonder ze te beschadigen. Behandelingen met ingrediënten als ureum en salicylzuur helpen de huid zacht te maken en te exfoliëren om zo opnieuw een glad gevoel te krijgen.

Ben je op zoek naar hydraterende verzorgingsproducten die je huid helpen herstellen en versterken? Ontdek hier de hydraterende producten van CeraVe, speciaal voor jou en je hele gezin ontwikkeld door onze dermatologen.