Waaraan Herken Je Een Atopische Huid (En Hoe Verzorg Je Ze)? | CeraVe

Waaraan herken je een atopische huid (en hoe verzorg je ze)?

Een droge, jeukende huid … Dat kan wijzen op een atopische huid of zelfs op dermatitis. Heb je hier zelf mee te maken? Hoe herken je de signalen die wijzen op een atopische huid? Hoe moet je een atopische huid verzorgen?

Wat is een atopische huid?

De medische definitie stelt dat een atopie een familiale genetische aanleg is voor allergieën zoals allergische rhinitis, eczeem of astma. Het is dus geen ziekte maar een allergische aandoening. De atopische huid zal daarom op bepaalde allergenen meer virulent reageren dan de normale huid omdat ze poreuzer is en de allergenen in de verschillende huidlagen kunnen binnendringen.

Hoe manifesteert atopie zich op de huid?

Atopische dermatitis is geen gevolg van contact met een specifieke stof. Genetische aanleg zou inderdaad aan de oorsprong liggen van de verandering in de beschermende functie van de huidbarrière met xerose (droogheid van de huid) en verhoogde gevoeligheid voor externe agressies tot gevolg. Een atopische huid is dus een droge of zelfs zeer droge huid die de neiging heeft ruw, geïrriteerd en gevoelig te worden. De huid zal jeuken, ongemakkelijk aanvoelen en roodheid vertonen, vooral bij kleine kinderen.

Deze ontstekingsziekte van de huid kent vaak vlagen van uitbraken. De prominente delen van het aangezicht, de benen, de armen of de handen waarvan de huid minder elastisch en veelal ook minder goed gehydrateerd is, worden het vaakst getroffen. Helaas kan de bijhorende jeuk het slaapcomfort en stressniveau van mensen met een atopische huid negatief beïnvloeden. Herken je deze symptomen bij jezelf of bij je kind en is er ook sprake van een droge huid, dan is het noodzakelijk om je arts of een dermatoloog te raadplegen. Atopische dermatitis vereist immers een aangepaste verzorging.

Wie kan worden getroffen door atopie?

Mannen en vrouwen kunnen al op jonge leeftijd te kampen krijgen met een droge atopische huid. Atopische dermatitis ontwikkelt zich immers vanaf de leeftijd van 3 maanden. Wel is het zo dat bij de meerderheid de atopische dermatitis verdwijnt in de kinderjaren (bij 50% vóór het 5de levensjaar), maar 10% tot 15%* van de getroffenen behoudt een atopische huid tot ze volwassen zijn. En gezien de genetische aanleg, loop je bovendien meer risico als ook een van je ouders getroffen is. Concreet bestaat er 50% tot 70% kans dat de symptomen bij jou opduiken als een van je ouders een atopische huid heeft en tot 80% kans als je beide ouders getroffen zijn.

Maar we kunnen niet enkel in de richting van de genen wijzen. Atopie is de voorbije jaren namelijk aanzienlijk toegenomen, vooral in de meest ontwikkelde landen. Verschillende studies onderstrepen dan ook de invloed van omgevingsfactoren en het overmatig wassen van de huid, vooral bij jonge kinderen, alsook tabak en vervuiling.

Hoe verzorg je een atopische huid?

Vraag advies aan een specialist om de juiste behandeling te vinden.

De atopische huid kan uitbraken kennen, dermatitis genaamd, die bovenop een dagelijkse verzorging ook een echte behandeling vereisen. Er bestaan verschillende oplossingen, zowel oraal als lokaal. Maar de beste behandeling is nog steeds een behandeling met corticosteroïden.

Voor de dagelijkse zorg is maar een iets van tel: hydratatie!

Een atopische huid is in eerste instantie een droge huid. Daarom moet de huid gevoed worden met lipiden en water, waaraan een tekort ontstond. Bij een atopische huid is de huidbarrière aangetast waardoor een specifieke verzorging zich opdringt voor het herstel. Om tegemoet te komen aan de noden van de droge huid met neiging tot atopie, kan je best de voorkeur geven aan zachte verzorgingsproducten met weinig oppervlakte-actieve stoffen, maar rijk aan lipiden en met een comfortabele textuur zoals een crème of wasolie. Om de huidbarrière te herstellen en te hydrateren is het tevens essentieel om minstens 1 keer per dag een lichaamsverzorging rijk aan ceramiden aan te brengen.

Let op dat je jouw huid niet zelf aantast.

Douches en baden die te heet zijn of te lang duren, kunnen je blootstellen aan kalk en zijn dus absoluut uit den boze als je een atopische huid hebt. De hitte kan de huid ook uitdrogen. Als je klaar bent met douchen, dep je je droog met een handdoek in plaats van je droog te wrijven. Schenk ook extra aandacht aan de materialen waaruit je kleding vervaardigd is: katoen blijft je beste bondgenoot, terwijl synthetisch textiel net de neiging heeft om de jeuk te bevorderen. Vermijd ook wasmiddelen en wasverzachters met parfum.

*Deze cijfers komen uit de ISAAC-studie, International Study of Asthma and Allergies in Childhood.