Leven met eczeem: Veelvoorkomende oorzaken en tips voor dagelijkse behandeling

Leven met eczeem: Veelvoorkomende oorzaken en tips voor dagelijkse behandeling

Genetische factoren, een hyperreactief immuunsysteem, omgevingsaspecten, chemicaliën of een aangetaste huidbarrière zijn allemaal elementen die een rol kunnen spelen bij een opflakkering van eczeem. Niettemin kunt u sommige symptomen verlichten, vermijden of zelfs uit de weg ruimen.

Waardoor ontstaat eczeem?

Ieder geval van eczeem is anders, maar dermatologen identificeerden oorzaken die, in combinatie met een genetische aanleg7, kunnen leiden tot een uitbraak. Een precieze oorzaak van het verschijnen van eczeem is vaak moeilijk te achterhalen, omdat er dikwijls een vertraging oploopt tussen blootstelling en het verschijnen van symptomen.

We zetten enkele van de meest voorkomende oorzaken op een rij.

Eczeem door droge huid

Wanneer u met eczeem kampt moet uw huid in eerste instantie altijd voldoende gehydrateerd zijn. Als ze ruw, strak en uitgedroogd aanvoelt is de kans groter op een uitbraak8.

Eczeem door irriterende stoffen

Irriterende stoffen veroorzaken ook eczeem. Ze zitten in alledaagse producten zoals wasmiddelen, zeep, reinigingsmiddelen, kleurstoffen, shampoo en huidverzorgingsproducten. Wanneer de huid in aanraking komt met wol, polyester, groenten, fruit of vlees kan dit ook een opflakkering teweegbrengen9.

Eczeem door zweet, warmte of kou

Een plotselinge verandering van klimaat en omgevingsfactoren kan ook een trigger zijn voor eczeem. Extreme hitte, overmatig zweten tijdens de zomer of een droge huid door winterweer zal vaak de aanleiding zijn van een eczeemuitbraak10.

Eczeem door allergie

Pollen, huisstofmijten, schimmel en huidschilfers van huisdieren kunnen de aanleiding zijn van een eczeemopflakkering11.

Eczeem door stress

Emotionele stress, dat een verhoogde productie van cortisol teweegbrengt, is ook een van de vele eczeemtriggers6. Cortisol is een stresshormoon dat wordt aangemaakt als reactie op een angst- of stressprikkel.

Eczeem door een infectie

Eczeem kan opflakkeren wanneer het lichaam bacteriën, schimmels en virussen bestrijdt zoals stafylokokken, weekdieren of herpes. Door de extra belasting van het immuunsysteem verergeren de eczeemsymptomen. Daarom is het belangrijk om deze microbiële infecties snel te laten behandelen door een arts of dermatoloog.12

Eczeem door hormonen

Vrouwen zijn vooral gevoelig aan een uitbraak van eczeem tijdens periodes van hormonale schommelingen.13

Hoe behandel ik een aanval van eczeem?

Nu u de oorzaken van eczeem kent, is de volgende stap begrijpen hoe u de huid kalm en comfortabel houdt. Bovenop het vermijden van eczeemtriggers, is het noodzakelijk om de huid genoeg te hydrateren met crèmes en zalf. Huidverzorgingsproducten met ceramiden helpen de huidbarrière herstellen en hebben een gunstig effect op symptomen van eczeem.

Lange baden en douches (met té warm water) vermijden kan ook helpen om opflakkeringen te voorkomen.

Kies kledij met zachte, natuurlijke stoffen zoals katoen en zijde, zo minimaliseert u de kans op een uitbraak1. Stoppen of verzachten deze aanbevelingen de eczeemsymptomen niet, dan kunt u best naar een dermatoloog gaan.

Middelen tegen eczeem

Eczeemsymptomen verlichten begint met een goede en correcte huidverzorgingsroutine. Foute en agressieve verzorgingsproducten zullen eczeem alleen maar verergeren. Kies daarom voor een milde, niet-irriterende verzorging die reinigt, verzacht en hydrateert. Sommige ingrediënten zijn bijzonder werkzaam als u jeuk wil verlichten, zoals hydrocortison en colloïdale havermout.

Extra heilzame huidverzorgingsingrediënten zijn:

 • Ceramiden die de huidbarrière herstellen, hydrateren en beschermen tegen irriterende stoffen.
 • Hyaluronzuur en omega-rijke oliën voor extra hydratatie.
 • Niacinamide om de huid verzachten.

Een hydraterende crème met deze werkzame ingrediënten meerdere malen per dag aanbrengen op het einde van uw huidverzorgingsroutine zal de huid helpen kalmeren. Voor een gerichte bestrijding van eczeemsymptomen, houd een hydrocortison anti-jeuk crème bij die op ieder moment de jeuk helpt te verlichten.14

 1. Sidbury R, Tom WL,et al. “Part 4: Guidelines of care for the management of atopic dermatitis. Part 4: Prevention of disease flares and use of adjunctive therapies and approaches.”J Am Acad Dermatol. 2014 Jul;71(1);1218-33.
 2. Thomsen SF.Part 4: Atopic dermatitis: natural history, diagnosis, and treatment. ISRN Allergy. 2014;354250:1-7.
 3. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis. Section 2. Management and treatment of atopic dermatitis with topical therapies. J Am Acad Dermatol. 2014;71(1):116-132.
 4. https://www.telegram.com/ZZ/sponsored/20190109/eczema-triggers-to-avoid-in-2019
 5. rel="noopener noreferrer"
 6. https://nationaleczema.org/eczema/causes-and-triggers-of-eczema/
 7. Akdis CA, Akdis M, Bieber T, et al. Diagnosis and treatment of atopic dermatitis in children: European Academy of Allergology and Clinical Immunology/American Academy of Allergy, Asthma and Immunology/PRACTALL Consensus Report.J Allerg Clin Immunol. 2006;118:152-169.Oszukowska M, Michalak I, Gutfreund K, et al. Role of primary and secondary prevention in atopic dermatitis. Postep Derm rel="noopener noreferrer" Alergol. 2015;32(6):409-420.
 8. https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing/
 9. Proksch, Ehrhardt et al. rel="noopener noreferrer" Journal of Dermatological Science, Volume 43, Issue 3, 159-169
 10. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/contact-dermatitis/
 11. Vocks, E., Busch, R., Fröhlich, C. et al. Int J Biometeorol (2001) 45: 27.
 12. .T. Ruzicka, B. Przybilla, J. Ring (2006) rel="noopener noreferrer"  Handbook of Atopic Eczema; 2nd edition; Springer.
 13. http://www.weishendopublications.com/uploads/3/4/4/9/34499679/eczema.pdf
 14. rel="noopener noreferrer"
 15. https://www.nature.com/articles/pcrj200706
 16. https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/eczema-treatment