Wat is een gevoelige huid en wat zijn oorzaken & symptomen? | CeraVe

Wat is een gevoelige huid nu precies? Oorzaken en symptomen

Enkele symptomen van een gevoelige huid zijn rode vlekken of een branderig of prikkelend gevoel. Vaak komt dit voor wanneer de huid in aanraking komt met een bepaald ingrediënt uit uw huidverzorgingsproducten. Ook omgevingsfactoren of een huidaandoening zoals eczeem kunnen een reactie uitlokken. Los van de externe oorzaak, is één van de voornaamste redenen waarom uw gevoelige huid zo reageert een verzwakte huidbarrière. Vocht ontsnapt gemakkelijker bij iemand met een gevoelige huid waardoor de barrière dunner wordt en slechte stoffen gemakkelijker binnendringen.

Wat is een gevoelige huid?

De gevoelige huid reageert erg gevoelig en snel op externe omgevingsfactoren. Hoe gevoelig uw huid precies is, kan genetisch bepaald zijn of een gevolg zijn van bepaalde huidaandoeningen. De symptomen van een gevoelige huid worden uitgelokt door contact met een specifiek product of ingrediënt. De meest voorkomende interne oorzaak waarom een huid extreem reageert, is een verzwakte huidbarrière.

Ceramiden zijn een belangrijk onderdeel van onze huidbarrière. Ook al worden deze lipiden of vetten natuurlijk aangemaakt door uw huid, ze kunnen uitgeput raken door tal van interne en externe factoren zoals schadelijke stoffen of huidaandoeningen. Minder ceramiden betekent dat hydratatie minder goed vastgehouden kan worden. De huidbarrière wordt zo dunner. Als gevolg kunnen schadelijke stoffen beter binnendringen in de huid en een reactie uitlokken.

Hoe weet ik of ik een gevoelige huid heb?

Heeft u vaak last van rode plekken op uw huid, jeuk of een branderig of prikkelend gevoel? En ervaart u dit meestal nadat u een product heeft aangebracht op uw huid? Dan heeft u waarschijnlijk een gevoelige huid. Andere symptomen van een gevoelige huid zijn terugkerende uitslag, jeuk, droge plekken, rode vlekken in het gezicht, reacties op extreme weersomstandigheden en meer. Als uw huid vaak geïrriteerd is en u niet weet wat de oorzaak kan zijn, maakt u het beste een afspraak met uw dermatoloog.

Welke oorzaken zorgen voor symptomen van een gevoelige huid?

Als u in uw gezicht of op uw lichaam last heeft van een gevoelige huid, dan kunnen tal van factoren een reactie uitlokken. Een van de meest voorkomende factoren is wanneer uw huid in aanraking komt met wasmiddel. Daarom is het aangeraden om wasproducten te gebruiken die geen toegevoegd parfum of kleurstoffen bevatten.

Andere factoren die symptomen bij een gevoelige huid uitlokken, zijn ruwe zeep (denk daarbij vooral aan de zeep die u gebruikt om de vaat mee te doen), huishoudelijke schoonmaakmiddelen, ruwe stoffen (zoals wol), hitte, latex en meer. Bepaalde ingrediënten die in uw huidverzorgingsproducten en make-up te vinden zijn, kunnen ook een reactie uitlokken.

  1. Berardesca, E., Farage, M. and Maibach, H. (2013), Sensitive skin: an overview. Int J Cosmet Sci, 35: 2-8. 
  2. Baumann, L. (2009) osmetic Dermatology: Principles and Practice (pp.94-97). New York: McGraw-Hill Medical
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3519246/ rel="noopener noreferrer"
  4. https://www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions#1 rel="noopener noreferrer"
  5. https://www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions#2-6
  6. Coderch, L., López, rel="noopener noreferrer" O., de la Maza, A. et al. Am J Clin Dermatol (2003) 4: 107.
  7. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/dirty-dozen#1