Hoe verzorg ik een droge oudere huid? | CeraVe

Blogs

Hoe verzorg ik een droge oudere huid CeraVe

Icon >

Seniele xerose: de droge oudere huid

Bij het ouder worden, wordt de huid droger. De droge oudere huid staat in de dermatologie bekend als seniele xerose. Waaraan is die droogte te wijten? Hoe kan je deze huidaandoening best behandelen?

Wat is seniele xerose?

Misschien weet je het zelf niet, maar toch is de kans groot dat je al te maken kreeg met xerose. De dermatologische term staat immers eenvoudigweg synoniem voor een droge huid. Het woord xerose is afgeleid van het Griekse ‘xero’ wat droog betekent en ‘osis’ wat verwijst naar een stoornis of ziekte. Bij het ouder worden verandert de huidbarrière met dus een droge oudere huid tot gevolg. In het geval van een droge huid gerelateerd aan de hogere leeftijd, spreken we dus van seniele xerose.

Hoe manifesteert seniele xerose zich?

Seniele xerose wordt veelal getypeerd door deze kenmerken:

- Ruwheid van de huid die haar soepelheid en elasticiteit verliest

- Scheurtjes en het risico op barsten

- Huidschilfers in bepaalde zones zoals bijvoorbeeld de ellebogen of de knieën

- Een trekkerig gevoel of jeuk

Bij oudere personen zal de droge huid doorgaans eerder voorkomen op de onderste ledematen (benen en knieën).

De droge oudere huid beter begrijpen

Wanneer we ouder worden, verliest onze huid geleidelijk haar vermogen om de vochtbalans en hydratatie op peil te houden. Vanaf je 25ste levensjaar begint het metabolisme van elke cel te vertragen. Bij vrouwen versnelt dat vertragingsproces tijdens de menopauze. De lipiden in de huidbarrière, en dan voornamelijk de ceramiden, nemen af met de jaren wat onvermijdelijk leidt tot een verlies aan water. De hydrolipidenlaag aan de oppervlakte van de huid kan het ontsnappen van water dan immers niet meer tegenhouden. De huid kan dus haar taak als beschermer tegen agressoren niet langer ten volle uitvoeren waardoor leeftijdsgebonden droogtes verschijnen. Net daarom is het zo belangrijk om de toevoer van lipiden en vetzuren te herstellen.

Hoe verzorg je een droge oudere huid?    

1) Een zachte reiniging van de huid

Bij xerose kan de huid veel gevoeliger reageren op zeep en alkalische oplossingen die in heel wat reinigingsmiddelen verwerkt zitten. Daarom moet de huid gereinigd worden met een zacht en niet uitdrogend product. Geef de voorkeur aan een formule zonder parfum of kleurstof, die ultrazacht is, geen detergent bevat, pH-neutraal is en zalvend werkt. Kies tevens voor een comfortabele textuur zoals een crème of wasolie.  

2) Aangepaste hydraterende behandelingen

Bij een droge oudere huid, of dus leeftijdsgebonden xerose, is het noodzakelijk om je verzorgingsroutine opnieuw te evalueren. Omdat het natuurlijk hydratatievermogen van de huid afneemt, dien je voor de behandeling van seniele xerose een weloverwogen keuze te maken wat betreft hydraterende verzorgingsproducten. Kies daarom aangepaste verzorgingsproducten met actieve bestanddelen zoals ceramiden die op een natuurlijke wijze de huidbarrière versterken en het tekort aan lipiden verminderen.

3) Een gezonde levensstijl

Bij xerose is het ook belangrijk om op je voeding te letten. Lipiden zijn namelijk natuurlijke hydratatiefactoren. Geef ze dus zeker een plek op je menu. Tenslotte dien je jouw huid ook goed te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Vermijd blootstelling aan de zon en kies voor zonbescherming met een hoge factor.