Hoe herken je keratosis pilaris? | CeraVe

Een bobbelige huid kan wijzen op keratosis pilaris

Bobbeltjes op de armen, dijen of billen? Een veelvoorkomende huidaandoening die leidt tot bultjes, veelal op de achterkant van de armen en benen, is keratosis pilaris. In het Engels wordt deze aandoening ook wel chicken skin (letterlijk vertaald: kippenhuid) genoemd omwille van het vergelijkbare voorkomen. Zo kunnen de bultjes die veroorzaakt worden door keratosis pilaris wit zijn en omringd worden door rode huid.

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris treedt op wanneer keratine, een lichaamseigen eiwit dat onder meer in de epidermis (opperhuid) voorkomt, zich begint op te stapelen en zo de opening van de haarzakjes blokkeert. Deze ‘verstoppingen’ veroorzaken dan op hun beurt zones met ruwe, bobbelige huid. Aangezien een droge huid de symptomen van keratosis pilaris er nog erger kan laten uitzien, is hydratatie de sleutel tot het verbeteren van het uitzicht van de bultjes op de armen, benen of billen. Hoewel dermatologen denken dat deze huidaandoening een genetische oorsprong heeft, konden er tot nu toe nog geen specifieke oorzaken gedetermineerd worden. Gelukkig verdwijnt de keratosis pilaris in veel gevallen vanzelf bij het ouder2 worden.

Tekenen dat de bobbelige huid keratosis pilaris is

Zoals we al aanhaalden, zijn de belangrijkste uiterlijke symptomen van keratosis pilaris kleine, harde, doch pijnloze bultjes op de achterkant van de armen, benen of dijen. De bultjes kunnen worden omringd door een rode, schilferige huid. Omdat deze huidaandoening heel veel voorkomt, is het niet moeilijk om er online tal van afbeeldingen van te vinden. De bultjes kunnen ook beginnen jeuken, vooral bij een droge huid. Dat is ook de reden waarom keratosis pilaris vaak erger is tijdens de koude wintermaanden1.

Als je vermoedt dat je keratosis pilaris hebt, kan je best een dermatoloog raadplegen. Hij of zij is de aangewezen persoon om de diagnose te stellen en je een effectieve behandeling aan te raden om de symptomen te verbeteren.

  1. https://mdedge-files-live.s3.us-east-2.amazonaws.com/files/s3fs-public/Document/September-2017/082030177.pdf
  2. https://www.aad.org/public/diseases/bumps-and-growths/keratosis-pilaris