Zo raak je verlost van droge of ruwe huid | CeraVe

Wat veroorzaakt ruwe plekken op de huid & hoe raak je ervan verlost?

Ken je het gevoel van een droge huid of ruwe plekken op de huid maar al te goed, of het nu winter of zomer is? Een ruwe, korrelige huid heeft een ongelijkmatige structuur en voelt grof aan. De ruwe huid kan zowel in het aangezicht als op de rest van het lichaam voorkomen en is vaak het gevolg van uitdroging of een opeenhoping van dode huidcellen. Niets abnormaals. De oplossing? Een combinatie van exfoliatie of scrubben en hydratatie helpt om je ruwe, droge huid te verbeteren.

Hoe ontstaan droge, ruwe plekken op de huid?

Ruwe plekken op de huid zijn veelal het gevolg van uitdroging, een tekort aan vocht en een opeenhoping van dode huidcellen. Van nature vernieuwt de huid zichzelf, al kan dit proces vertragen met het ouder worden. Een droge huid met ruwe plekken komt zowel bij mannen als vrouwen van alle leeftijden voor. Bij mannen is een ruwere huid in het gezicht en in de nek vaak een gevolg van scheren. Bepaalde huidaandoeningen kunnen er dan weer voor zorgen dat die opeenhoping van dode huidcellen versnelt en werken dus een droge huid extra in de hand. Veelvoorkomende aandoeningen die gepaard gaan met ruwe plekken zijn eczeem, psoriasis of zelfs diabetes. In de meeste gevallen helpt het dagelijks gebruik van een speciale lotion tegen droge huid om de huid te kalmeren en te herstellen. We leggen je verder in dit artikel in detail uit welke producten en ingrediënten geschikt zijn om ruwe plekken op de huid beter te verzorgen.

Man zeept zich in om baard te scheren. CeraVe waarschuwt voor ruwe plekken op de huid van de nek..

Waar kunnen ruwe plekken voorkomen en wat zijn de oorzaken?

De ruwe plekken op de huid kunnen voorkomenin het gezicht, maar ook op de rest van het lichaam.

Droge huid op de handen en armen:

Ruwe handen zijn meestal het gevolg van een droge huid. Bovendien worden je handen blootgesteld aan tal van agressieve omgevingsfactoren: regelmatig je handen wassen, contact met chemicaliën en extreme weersomstandigheden. Ruwere huid op de armen kan verscheidene oorzaken hebben, waaronder droge huid, eczeem, psoriasis, keratosis pilaris

Droge huid op de ellebogen:

Ruwe plekken op de huid door droogte zijn dan weer heel normaal op de ellebogen. Let wel op wanneer de roodheid bedekt is met witte ruwe plekken. Dit kan wijzen op psoriasis. Rode ruwe plekken op de huid aan de binnenkant van de ellebogen kunnen dan weer op eczeem wijzen.

Droge huid op de voeten:

Net als de handen, beschikken de voeten over minder olieklieren, wat hen gevoelig maakt voor uitdroging. Op de voeten kan die ruwe huid dan weer gepaard gaan met eelt door de wrijving van je schoenen en gebarsten hielen door de ondersteuning die ze je lichaam bieden. Al deze zaken kunnen tot een droge huid of ruwe plekken op de huid leiden. Soms kan je droge, schilferige benen hebben en korrelige plekken vinden op de achterkant van de dijen. 

Droge huid op en rond het gezicht:

Indien een hydraterende gezichtsverzorging niet helpt tegen de ruwe plekken op de huid rond de neus en wenkbrauwen, alsook op de haarlijn, oren en nek, dan kan een specifieke huidaandoening aan de basis van het probleem liggen  Zo kan een aanhoudend geïrriteerde en ruwe huid met dikke schilfers het gevolg van psoriasis zijn.

Droge huid op de wangen:

Ruwe huid op de wangen kan dan weer veroorzaakt worden door eczeem. Hardnekkige ruwe plekken op de huid kunnen ook wijzen op ichthyosis vulgaris, een huidaandoening die het afstoten van dode huidcellen voorkomt met een ophoping die op vissenschubben lijkt tot gevolg.

Ruwe plekken op de huid in de nek:

Dergelijke ruwe plekken merken we veelal op bij mannen die zich regelmatig scheren. Dit kan het gevolg zijn van folliculitis (ontsteking van de haarzakjes), scheerbrand of ingegroeide haartjes.

Wat betekenen de kleuren van ruwe plekken?

Wist je dat de kleur van de ruwe plekken op de huid je al wat meer kan vertellen over de oorzaak ervan? Maar wat veroorzaakt die verkleuring van de droge huid naar rood, bruin of wit? Rode ruwe plekken op de huid aan de binnenkant van de elleboog, de knie of andere lichaamsdelen kunnen worden veroorzaakt door eczeem. Wanneer ze op de achterkant van de armen of dijen voorkomen, is dit veelal veroorzaakt door keratosis pilaris. Bruine ruwe plekken op de huid van je gezicht, armen of benen kunnen dan weer wijzen op actinische keratose veroorzaakt door zonschade.

Witte ruwe huid op de knieën en ellebogen wordt doorgaans veroorzaakt door droogte. Wanneer er op de knieën, ellebogen, in het gezicht of elders op het lichaam rode huid voorkomt bedekt met witte schilfers kan dit duiden op psoriasis.

Welke verzorgingsproducten en ingrediënten helpen de droge huid?

Een eerste manier om die oncomfortabele, droge huid opnieuw een gladdere en zachtere huidstructuur te geven, is het gebruik van hydraterende verzorgingsproductenmet specifieke ingrediënten n die de huid kalmerenen helpen bij het herstel van de huidbarrière. Hydraterende lotions en crèmes met ceramiden (moleculen die je huid al natuurlijk uit zichzelf produceert) dragen bij tot het herstellen van de huidbarrière en het vasthouden van vocht. Producten met salicylzuur en melkzuur exfoliëren op hun beurt de droge huid. Daarbij worden de dode huidcellen losgemaakt en van de huid verwijderd. De ingrediënten werden zorgvuldig gekozen om de korrelige, droge huid te verzachten en gladder te maken.

Ook hyaluronzuur is een heilzaam hydraterend ingrediënt aangezien het vocht uit de omgeving opneemt en in de huid vasthoudt. Tot slot kan je aan de slag met verzorgingsproducten geformuleerd met een kalmerend ingrediënt als niacinamide (vitamine B3) om de huid gezond te houden.

Wat moet je vermijden als je ruwe plekken hebt?

Wanneer je een ruwe huid hebt, is het ook aangewezen de volgende zaken te vermijden om een gezonde verzorgingsroutine uit te bouwen:

  • Te hard schrobben en exfoliëren.
  • Lange, hete douches.
  • Hard inzepen of schadelijke, chemische zepen.
  • Wrijving veroorzaakt door te strakke kledij.
  • Schurende stoffen zoals een wollen muts, sjaal of shirt met pailletten of schurende mouwen en randen.

Blijken al deze verzorgingsroutines en producten geen beterschap te bieden? Contacteer dan je dermatoloog voor een correcte diagnose van de oorzaak en een aangepaste behandeling op maat.

Je huid verzorgen met betaalbare kwalitatieve verzorgingsproducten ontwikkeld door dermatologen? Ontdek het volledige aanbod CeraVe verzorgingsproducten voor de droge en ruwe huid.