Ruwe plekken op de huid: oorzaak & behandeling | CeraVe

Welke producten en ingrediënten zijn het best geschikt voor mijn gevoelige huid?

Elk verschillend huidtype heeft nood aan specifieke ingrediënten of moet net bepaalde ingrediënten vermijden. Bent u op zoek naar de juiste huidverzorgingsproducten voor uw gevoelige huid? Dan is het uiterst belangrijk om de labels van de producten goed te lezen. Producten die groen licht geven voor de gevoelige huid bevatten termen als ‘parfumvrij’ en ‘irriteert niet’. Maar ook keurmerken van dermatologische instellingen kunnen u in de juiste richting wijzen.

Stap 1: Uw gevoelige huid reinigen en schoonmaken

Er bestaan heel wat opties voor het reinigen van de gevoelige huid, afhankelijk van uw huidtype. Indien u een droge huid heeft, dan kiest u het best voor een niet-schuimende reiniger. Heeft u vaker last van een vette huid of van acne, dan is een gel-achtige formule beter geschikt om uw huid te reinigen6. Wilt u uw huid tussendoor even opfrissen, dan is een micellair water een mild en doeltreffend product. U hoeft hierna uw gezicht zelfs niet meer af te spoelen met water.

Een gevoelige huid kan zowel op het gezicht als op het hele lichaam voorkomen. Daarom is het belangrijk om ook uw lichaam met het juiste product te wassen. Net als bij een gezichtsreiniger, moet uw douchegel dezelfde kalmerende ingrediënten bevatten en schadelijke ingrediënten vermijden. Weet dat veel huidverzorgingsproducten voor de gevoelige huid speciaal ontwikkeld zijn om zowel uw gezicht als uw lichaam mee te reinigen op een milde manier.

Los van uw specifieke huidtype, kunnen bepaalde toegevoegde ingrediënten in een reiniger uw huid extra gezond houden. Zo hebben ceramiden (goede lipiden of vetten) een drievoudige werking: ze versterken de huidbarrière, beschermen tegen externe invloeden en hydrateren uw huid 3 . Een aanrader dus voor elk huidtype!

Stap 2: Hydraterende crèmes en lotions voor uw huid

Als u een gevoelige huid heeft, is de kans groot dat uw huidbarrière verzwakt is. Dat kan dan weer leiden tot een droge huid. Het is dus zeer belangrijk om uw gevoelige huid te voeden en (preventief) genoeg te hydrateren. Dat geldt voor het hele lichaam.

Smeer uw gezicht minstens elke ochtend en avond in met een hydraterende crème die geschikt is voor uw gevoelige huid. Als u merkt dat uw huid nog steeds droog aanvoelt, kan u uiteraard meer smeren. Ook bodylotion brengt u het best dagelijks aan om uw huidbarrière te versterken. Onthoud ook dat ceramiden uw huidbarrière extra helpen herstellen en de gevoelige huid hydrateren. Een lotion of crème met dit extra ingrediënt zijn dus een slimme keuze1.

Qua textuur raden we een lichte crème aan indien u een vette huid heeft of vaak last heeft van acne. Een huid die van nature droog is, heeft meer baat bij een rijke, voedende dagcrème.

Een extra beschermend en voedend laagje

Naast dagelijks een gezichtscrème en bodylotion aan te brengen, kan u een beschermende balsem gebruiken wanneer u merkt dat uw huid heel geïrriteerd is of heel erg droog aanvoelt. Zo’n product zorgt tijdelijk voor een extra beschermend laagje en verzacht gekloofde, een schilferende of gebarsten huid. De extra laag beschermt en is beter in staat om vocht op te nemen. Petrolatum (of vaseline) is de belangrijkste weldoener hier. Dit ingrediënt is niet-comedogeen wat betekent dat het de poriën van uw huid niet verstopt, maar wel diep voedt.

Stap 3: Zonnecrème om de gevoelige huid te beschermen

Welk huidtype u ook heeft, zonnecrème moet minstens beschermingsfactor 30 bevatten. Daarnaast blijft het belangrijk om uw huid op andere manieren te beschermen tegen de zon om schade te voorkomen (denk aan bedekkende kledij, hoofddeksels en uit de middagzon blijven). Te veel directe zonnestralen kunnen uw huid namelijk aanzienbaar verouderen en verhogen zelfs het risico op huidkanker. De gevoelige huid zal bovendien nog sterker reageren op de schadelijke deeltjes van UV-stralen.

Wanneer u weet dat uw gevoelige huid vaak geïrriteerd raakt door verzorgingsproducten, is het extra belangrijk om de juiste zonneproducten te kiezen. Veel dermatologen raden zonnecrème aan op basis van minerale filters, aangevuld met ingrediënten als zinkoxide en titanium dioxide. Deze ingrediënten bieden een brede bescherming tegen UVA- en UVB- stralen. Tegelijk zijn deze producten mild voor de gevoelige huid.

Alle zonnecrèmes van CeraVe - of ze nu minerale of chemische filters bevatten - zijn ontwikkeld door dermatologen en zijn uiterst geschikt voor de gevoelige huid.

Wilt u uw gevoelige huid op de juiste manier verzorgen en versterken? Kies dan voor producten die specifiek ontwikkeld zijn voor uw huidtype. Ontdek alle producten van CeraVe voor uw gevoelige huid.

  1. Meckfessel, M. H., & Brandt, S. (2014). The structure, function, and importance of ceramides in skin and their use as therapeutic agents in skin-care products. Journal of the American Academy of Dermatology,  (71(1), 177-184.
  2. Baumann, L. (2009) osmetic Dermatology: Principles and Practice (pp.126-128). New York: McGraw-Hill Medical
  3. Baumann, L. (2009) oCosmeceuticals and Cosmetic Ingredients  (pp.77-80). New York: McGraw-Hill Medical
  4. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/sensitive-skin-products#1 rel="noopener noreferrer"
  5. https://www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions#1
  6. Baumann, L. (2015) Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients (pp.20). New York: McGraw-Hill Medical
  7. Baumann, L. (2015) Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients  (pp.48-50). New York: rel="noopener noreferrer" New York: McGraw-Hill rel="noopener noreferrer" Medical
  8. https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(09)00865-3/fulltext