Verschillende huidtypes & gevoelige huid: hoe verzorgen | CeraVe

Hoe een gevoelige huid aanpakken bij verschillende huidtypes?

Het is een misvatting dat een gevoelige huid enkel bij één bepaald huidtype voorkomt. Iedereen - of u nu een droge huid of vette huid heeft of veel last hebt van acne - kan symptomen van een gevoelige huid krijgen. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat een gevoelige huid precies is, wat u moet vermijden om irritaties te voorkomen en hoe de huidverzorgingsroutine per huidtype eruit ziet. De basis: mild reinigen, hydrateren en de juiste huidproducten gebruiken die passen bij uw huidtype.

De droge en gevoelige huid verzorgen met de juist producten

Wanneer uw huid zowel gevoelig als droog is, zal u merken dat uw huid strak en oncomfortabel kan aanvoelen. Ook kan u last hebben van rode vlekken en een branderig of prikkelend gevoel4. Een verzwakte huidbarrière ligt aan de oorzaak van deze reacties. De dunnere beschermlaag laat vocht sneller verdampen en maakt het gemakkelijker voor irriterende stoffen om binnen te dringen in de poriën.

Het is daarom logisch dat u uw droge en gevoelige huid het best verzorgt met producten die extra hydraterende ingrediënten bevatten. Hyaluronzuur is een doeltreffend ingrediënt dat de droge en gevoelige huid diep voedt5. Niacinamide kalmeert irritaties6. Ceramiden helpen op hun beurt om de huidbarrière opnieuw aan te sterken3.

Als u op zoek gaat naar een gezichtsreiniger voor een droge en gevoelige huid, kiest u het best voor een milde formule die doeltreffend reinigt zonder de huid van zijn natuurlijke oliën te strippen7. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een micellair water. Vergeet ook niet om regelmatig te hydrateren, niet alleen als basisonderdeel van uw verzorgingsroutine, maar zeker ook na het reinigen3.

De vette en gevoelige huid verzorgen met de juiste producten

Het kan soms lastig zijn om een gevoelige en vette huid te verzorgen. Veel producten voor de vette huid kunnen irritaties uitlokken. Gebruikt u momenteel een product voor uw vette huid dat rode vlekken en een branderig en prikkelend gevoel veroorzaakt? Dan raden we u aan om dit product meteen weg te gooien en op zoek te gaan naar een mildere formule.

Kies voor producten zonder parfum om uw gevoelige en vette huid te reinigen. Zo is een reinigingsgel voor u geschikt om op een doeltreffende manier overtollig talg en vuil te verwijderen, zonder de huid uit te drogen of reacties uit te lokken. Let ook goed op de labels: ‘bevat geen olie’ en ‘niet-comedogeen’ zijn perfect geschikt voor uw huidtype 9.

Ook extra voedende ingrediënten zoals ceramiden (om de huidbarrière te versterken) 10, hyaluronzuur (om te hydrateren) en niacinamide (om te kalmeren) 6 verzorgen de vette en gevoelige huid en houden uw huid gezond.

De gevoelige huid met acne verzorgen met de juist producten

Wanneer u een gevoelige huid heeft en daarnaast last heeft van acne, dan bent u waarschijnlijk al een tijdje op zoek naar de juiste huidverzorgingsproducten. Dat komt omdat producten die oneffenheden aanpakken, vaak ook irritaties veroorzaken, zelfs bij personen die geen extreem gevoelige huid hebben. Net als bij een vette en gevoelige huid, kiest u het best voor een product dat niet-comedogeen is en geen olie bevat9. Ook zijn huidverzorgingsproducten met parfum uit den boze2.

De beste gezichtsreiniger voor een gevoelige huid met acne, is een milde reiniger die overtollig talg, vuil en make-up verwijdert. Na het reinigen mag uw gezicht niet branderig, prikkelend of strak aanvoelen. Uw huid is gereinigd met het juiste product als die fris aanvoelt en er glanzend en gezond uitziet. 7

Reinigers die extra toegevoegde ingrediënten bevatten, zoals ceramiden (om de huidbarrière te versterken1), hyaluronzuur (om extra te hydrateren5) en niacinamide (om te kalmeren6 ) verzorgen de gevoelige huid met acne zonder irritaties uit te lokken en maken de huid gezonder.

Zonnecrème: belangrijk voor elk huidtype

Ten slotte is het belangrijk voor elk huidtype om de huid goed te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Zeker wanneer u een gevoelige huid heeft en vaak last heeft van acne. Dat komt omdat sommige acnebehandelingen de huid gevoeliger maken voor de zon. Als u niet goed weet welke zonnecrème het best bij u past, raden we aan om langs te gaan bij uw dermatoloog.

Wilt u uw gevoelige huid op de juiste manier verzorgen en versterken? Kies dan voor producten die specifiek ontwikkeld zijn voor uw huidtype. Ontdek alle producten van CeraVe voor uw gevoelige huid.

 1. https://www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions#1 rel="noopener noreferrer"
 2. https://www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions#2-6
 3. Berardesca, E. , Farage, M. and Maibach, H. (2013), Sensitive skin: an overview. Int J Cosmet Sci, 35: 2-8. 
 4. Baumann, L. (2015) Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients  (pp.83-91). New York: McGraw-Hill Medical
 5. Baumann, L. (2015) Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients (pp.77-80). New York: McGraw-Hill Medical
 6. Baumann, L. (2015) Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients (pp.77-80). New York: McGraw-Hill Medical
 7. Baumann, L. (2015) Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients (pp.20). New York: McGraw-Hill Medical
 8. Baumann, L. (2015) Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients (pp.292-296)rel="noopener noreferrer" New York: McGraw-Hill Medical
 9. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/oily-skin
 10. Meckfessel, M. H., & Brandt, S. (2014). The structure, function, and importance of ceramides in skin and their use as therapeutic agents in skin-care products.  Journal of the American rel="noopener noreferrer" Academy of Dermatology, (71(1), rel="noopener noreferrer" 177-184.
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3519246/