Heb ik een gevoelige of kwetsbare huid? | CeraVe

Zo zorg je voor de gevoelige en kwetsbare huid

Jeuk, ongemakken, … Ongeveer 40% van de mannen en 60% van de vrouwen denkt een kwetsbare huid te hebben. Gevoeligheid van de huid is inderdaad een probleem waar steeds meer personen mee te kampen krijgen. Maar wat is het eigenlijk? Hoe verzorg je een gevoelige, kwetsbare, intolerante of reactieve huid?

Jeuk, ongemakken, … Ongeveer 40% van de mannen en 60% van de vrouwen denkt een kwetsbare huid te hebben. Gevoeligheid van de huid is inderdaad een probleem waar steeds meer personen mee te kampen krijgen. Maar wat is het eigenlijk? Hoe verzorg je een gevoelige, kwetsbare, intolerante of reactieve huid?

Wat is een gevoelige of kwetsbare huid?

Een zogenaamde gevoelige of intolerante huid is een huid die regeert op elementen als temperatuur, kou, wind, … Stimuli die doorgaans geen irritatie of ongemakken veroorzaken dus. Bij een gevoelige huid vervult de huidbarrière haar beschermende functie niet meer. Zo’n kwetsbare huid is echter geen huidtype, maar eerder een huidaandoening. Zowel bij een droge, gemengde als vette huid kan die gevoeligheid dus optreden. Weinig mensen worden effectief geboren met een gevoelige huid. Je kan een kwetsbare huid ontwikkelen onder invloed van verscheidene agressoren, een slechte levensstijl of veel stress.

Hoe manifesteert de gevoelige huid zich?

Wat zijn de symptomen?

De reacties bij een kwetsbare huid zullen zich voornamelijk uiten in roodheid, maar ook in de vorm van tintelingen, een ongemakkelijk gevoel en jeuk.

Wat zijn de oorzaken?

Verschillende externe factoren kunnen reacties uitlokken waardoor een kwetsbare huid nog zwakker wordt. Mogelijke triggers zijn:

   -Het weer: warmte, koude, vocht, droge lucht, … Het klimaat en de seizoenen hebben een sterke invloed op de gevoelige of kwetsbare huid.

   -De vervuiling, voornamelijk fijnstof in de lucht, kan de bovenste laag van de huid aantasten.

   -Tenslotte is er ook nog de zon waarbij vooral de ultraviolette stralen (UV) de boosdoeners zijn.

Een gezonde opperhuid bestrijdt van nature al deze externe agressoren en voorkomt dat de schadelijke stoffen de huidlagen binnendringen. Bij een kwetsbare huid is de huidbarrière echter aangetast waardoor deze zijn beschermende functie verliest.

Hoe verzorg je een kwetsbare huid?

1)Hydrateer met verzorgingsproducten aangepast aan de gevoelige of kwetsbare huid

Deze routine geldt voor elk huidtype: reinigen, demaquilleren, hydrateren… maar dan met aangepaste, hypoallergene verzorgingsproducten. Geef bij een kwetsbare huid de voorkeur aan crèmes die werden verrijkt met ceramiden en vetten.

)Mijd de bron van de agressie

Mijd met een kwetsbare huid zoveel mogelijk zeer warme, koude, droge of extreem vochtige plekken. Tracht ook weg te blijven van sterk vervuilde plaatsen. Ze zijn immers veel te agressief en kunnen de gevoeligheid van je huid nog verhogen.

3)Consulteer een dermatoloog

Als de gevoeligheid aanhoudt, aarzel dan niet om een afspraak te maken met een huidspecialist. Tijdens een onderzoek kan de arts bepalen of je te maken hebt met pathologische symptomen zoals rosacea of eczeem waarbij een specifieke zorg vereist is.