Vochtbalans huid herstellen bij droge huid | CeraVe

Blogs

Vochtbalans huid herstellen bij droge huid CeraVe

Zo herstel je de vochtbalans van je droge huid

Icon >

Hoe de vochtbalans van de droge huid herstellen?

Een droge tot zeer droge huid kan ongemakken zoals jeuk veroorzaken. Om de lipide barrière van de opperhuid en dus ook de vochtbalans van de huid te herstellen, volstaan nochtans enkele eenvoudige gewoontes. Wil je opnieuw kunnen genieten van een gezonde huid? Vind hier alle informatie over de oorzaken van een droge huid en tips voor de routinematige zorg om een droge huid te herstellen en te voorkomen.

Wat is een droge huid?

Alvorens met tips aan te zetten om de vochtbalans van de huid te herstellen, is het belangrijk het verschil te kennen tussen een droge huid en een vochtarme huid. Een droge huid mist namelijk lipiden, terwijl een vochtarme huid water mist. En hoewel we hier een duidelijk onderscheid opmerken, lijdt ook een droge huid vaak onder een vochttekort aangezien de lipidenlaag geen water meer kan vasthouden. Deze huidaandoening wordt xerose genoemd en wordt veroorzaakt door een verandering van de barrièrefunctie van de huid waardoor externe agressoren en ziekteverwekkers (vervuiling, allergeendeeltjes, …) de epidermis kunnen binnendringen.

Er zijn 2 soorten droge huid:

   -De zogenaamde pathologische droge huid: omvat huidziekten zoals eczeem, psoriasis, atopische dermatitis, … en vereist medische opvolging.

   -Droge huid door fysiologische veranderingen: kan veroorzaakt worden door het klimaat of een bepaald dieet. In dat geval is een medische controle niet nodig, maar volstaat een goede dagelijkse verzorging om de vochtbalans van de huid te herstellen.

Hoe manifesteert een droge huid zich?

De symptomen van een droge huid zijn talrijk. Het veroorzaakt vaak een trekkerig gevoel, jeuk, roodheid of schilfering. Je huid mist soepelheid en kan ruw aanvoelen. Bij een pathologische droge huid staat de droge huid ook synoniem voor psoriasis, eczeem of dermatitis.

Wie kan te maken krijgen met een droge huid?

Zowat iedereen kan te maken krijgen met xerose (een droge huid). De seizoenen, je leeftijd en algemene levenstijl kunnen bijdragen tot drogere zones op de huid, ongeacht je huidtint. In de winter krijgt zo’n 30% tot 40% van de vrouwen ermee te kampen. Ook huidveroudering gaat doorgaans gepaard met droogte. De werking van de talgklieren die zich aan de oppervlakte van de huid bevinden en instaan voor de productie van vet (talg) vertraagt immers naarmate je ouder wordt. Desalniettemin kan ook wie jonger is dan 20 ermee te maken krijgen en genoodzaakt zijn de vochtbalans van de huid te herstellen.

Hoe de vochtbalans van de huid herstellen?

Als je huid trekkerig of ruw aanvoelt of er rode vlekken verschijnen, is het aangewezen je een speciale routine eigen te maken om de droge huid te verzorgen.

De aangewezen verzorgingsroutine

Water heeft een negatieve invloed op de droge huid. Om de vochtbalans van de huid te herstellen, kan je dus best uitgebreide douches of baden alsook te heet water vermijden. Gebruik daarentegen ook verzorgingsproducten met een romige textuur, zoals een crème of wasolie, met een neutrale pH. Vermijd ook lotions en parfums op basis van alcohol. Geef voor je dagelijkse verzorgingsroutine de voorkeur aan reinigingsmiddelen met minder oppervlakte-actieve stoffen.

Verzachtende producten voor de droge tot zeer droge huid met atopische neiging

Een droge huid is het gevolg van een tekort aan lipiden. Om de huidbarrière en de vochtbalans van de huid te herstellen, breng je best dagelijks (en indien nodig zelfs meermaals per dag) rijkelijk een beschermende verzorging met ceramiden en vetten aan. Dergelijke verzorging zal de beschermende functie van de huidbarrière herstellen en je huid wapenen tegen externe agressoren met vochtbehoud.

De medische opvolging

In geval van ernstige uitdroging die gepaard gaat met roodheid en jeuk, kan de dermatoloog je lokale corticosteroïden voorschrijven zoals diprosoncrème op basis van betamethason en een therapeutisch supplement, alsook een dermocosmetische behandeling om de huid te hydrateren en de vochtbalans van de huid te herstellen.