Gezichtsreiniger mannen: maak de juiste keuze! | CeraVe

Gezichtsreiniger voor mannen: kies op basis van je huidtype

Een gezichtsreiniger is onontbeerlijk, maar wat is nu eigenlijk de beste gezichtsreiniger voor mannen? Om die vraag correct te beantwoorden, dien je rekening te houden met je huidtype en eventuele huidaandoeningen. Wanneer je weet welk huidtype je hebt, is het eens zo makkelijk om de juiste gezichtsreiniger te kiezen die vuil, olie en zweet op een efficiënte manier verwijdert zonder de huid te beschadigen.

Overzicht van CeraVe gezichtsreinigers, ontwikkeld met dermatologen.  - CeraVe

Wanneer je op zoek bent naar de ideale gezichtsreiniger voor mannen, bepaal je dus eerst het huidtype. Heb je een vette huid, een droge huid, een combinatie van beide of eerder een gevoelige huid? Heb je makkelijk last van acne of van ingegroeide haartjes? De antwoorden op deze vragen brengen je een stap dichter bij een gezonder ogende huid!

De vette huid

Een vette huid kan te wijten zijn aan hormonen, genen, vochtigheid en zelfs stress. Doorgaans is de beste gezichtsreiniger voor mannen met een vette huid eentje op basis van een gel of een schuimende formule. Toch geloven veel mannen ten onrechte dat een vette huid moet aangepakt worden met (het veelvuldig gebruik van) een agressievere gezichtsreiniger die de huid strak laat aanvoelen. Terwijl net het tegenovergestelde waar is. Zo is een milde, zachte formule (die enkel ’s ochtends, ’s avonds en na het sporten gebruikt wordt) een veel betere gezichtsreiniger voor mannen aangezien agressievere formules de huid net aanzetten tot het produceren van nog meer olie2. Let in je zoektocht naar de beste gezichtsreiniger voor mannen met een vette huid op de aanwezigheid van gunstige ingrediënten zoals hyaluronzuur, niacinamide en salycilzuur. Hyaluronzuur zorgt namelijk voor een goede hydratatie zonder de poriën te verstoppen, terwijl niacinamide (beter bekend als vitamine B3) tal van kalmerende voordelen heeft. Salycilzuur zorgt dan weer voor een zachte exfoliatie en bevordert de natuurlijke afschilfering.

De droge of gevoelige huid

Een droge huid ontstaat wanneer de huid te veel olie of water verliest; een gevoelige huid reageert op irritaties van buitenaf. Wat deze twee huidtypes gemeen hebben? Een verstoorde huidbarrière! De ideale gezichtsreiniger voor mannen met een droge of een gevoelige huid is er een met een milde, zachte formule op basis van ceramiden die de huid effectief reinigen zonder de huidbarrière te verstoren. Een droge of gevoelige huid heeft ook baat bij een gezichtsreiniger op basis van hydraterend hyaluronzuur of kalmerende niacinamide. Aangezien de beste gezichtsreiniger voor mannen met deze huidtypes er eentje is voor dagelijks gebruik, is het belangrijk om de gewenste structuur te kiezen. Een mogelijke (en goede) keuze is onze lichte, lotionachtige, hydraterende gezichtsreiniger.

De gemengde huid

Zijn sommige zones van je gezicht doorgaans droog, terwijl andere zones (zoals de neus, het voorhoofd en de kin) eerder vet zijn? Dan spreken we van een gecombineerde of een gemengde huid. Dit huidtype wordt veelal gekenmerkt door grotere poriën, mee-eters en de neiging om te glimmen3. Het goede nieuws is dat de juiste gezichtsreiniger voor mannen met een gemengde huid al deze zorgen aanpakt. Een formule op basis van ceramiden om de overtollige olie uit de T-zone te verwijderen zonder de huid strak te laten aanvoelen, brengt de huid in balans en laat ze er opnieuw gezond uitzien.

De huid met neiging tot acne

Neen, acne is niet iets waar enkel tieners mee te maken krijgen. Een goede anti-acnebehandeling voor mannen die last hebben van puistjes, draagt bij tot een zuivere en gekalmeerde huid. De juiste gezichtsreiniger is dan ook essentieel bij elke anti-acnebehandeling en draagt in alle zachtheid bij tot een zichtbare verbetering. De beste gezichtsreiniger voor mannen met acne is dus zowel mild als effectief. Een goede keuze is een acne schuimende gezichtsreiniger die een concentratie van 4% aan benzoylperoxide (remt de groei van de acnebacterie) bevat, alsook hyaluronzuur, niacinamide en ceramiden om het algemeen voorkomen van de huid te verbeteren zonder deze droog of schilferig te maken.

Ingegroeide haartjes

Scheren is voor veel mannen een vanzelfsprekende routine, maar kan ook leiden tot ingegroeide haartjes. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen of te verhelpen, is het gebruiken van een gezichtsreiniger op basis van salicylzuur. Dit mild exfoliërend zuur helpt bij het verwijderen van de bovenste laag dode huidcellen die de haren als het ware ‘gevangen houden’ onder het huidoppervlak en zo irritaties en puistachtige bultjes in de hand werken. Om de huid extra te verzachten, kies je best voor een gezichtsreiniger die ook kalmerende niacinamide en barrièreherstellende ceramiden bevat.

  1. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/face-washing-101
  2. https://www.wellandgood.com/good-looks/how-long-to-spend-washing-your-face/
  3. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin